Menu

Räätälin Werstas

Ajanvaraus

Etusivu

Puvut ja paidat

naisille

blogi

julia dunajeva

mittatilausvaate

galleria

Miesten kauluspaita – Mikä erottaa business-kauluspaidan tavallisesta kauluspaidasta?

syys 14, 2021

Media tuo meille ilouutisia – pandemian rajoituksia poistetaan ja arki palaa normaaliin tapaamisten ja kokousten suhteen. Sinulla onkin ehkä tarvetta hankkia uusi kauluspaita? Annan muutaman vinkin, jotka auttavat sinua oikeanlaisen kauluspaidan valinnassa:

  • Kaupan hyllyssä taitettuna ja pakattuna ovat business-paidat. Kaikki ne, jotka roikkuvat henkareissa ovat ns. casual luokkaa, eli epämuodolliseen käyttöön tarkoitettuja.
  • Business-luokan kauluspaitoja tehdään yleensä sileistä ja napakoista kankaista. Kankaan koostumus on joko 100% puuvilla, tai joskus puuvillan ja pellavan sekoitetta.
  • Muodollinen business-paita on sävyltään vaalea. Siinä voi olla hienoa kudottua (ei printtiä) raitaa tai ruutua, joka näkyy ainoastaan läheltä katsottuna. Kaikki muut vaihtoehdot kuuluvat epämuodollisiin paitoihin.
  • Kirkkaat värit ja printit kertovat, että kyseinen kauluspaita sopii epävirallisiin tilanteisiin.
  • Casual-kauluspaitojen kaulukset ovat yleensä pehmeämmät, kuin business-paitojen. Kovemmat tuet kauluksissa ja kalvosimissa ovat merkki laadukkaammasta kauluspaidasta.

Kauluspaidan istuvuus Tärkein kriteeri istuvuudessa on se, että paidan ja kehosi välissä pitää olla tilaa – ei liian paljon, eikä liian vähän. Kun sovitat uutta paitaa, nipistä kangasta molemmista sivuista. Vedä sitten kätesi eri suuntiin – riittääkö kangasta? Jos paita on sopiva, sormiesi ja kehosi väliin alle jää noin 2-3 cm kangasta.

Miesten paidan vyötärön mittaus
 The Right Fitting of the Shirt

Tarkemmin kauluspaidan istuvuuden kriteereistä olen kertonut artikkelissa Paidan istuvuus – mitkä ovat kriteerit?Business-kauluspaitojen kankaat Laadukkaat kauluspaidat tehdään 100% puuvillasta. Puuvillan alkuperällä on suuri merkitys kankaan laadulle, ja se vaikuttaa suoraan tuotteen kestoikään. Parhaimmat puuvillalaadut ovat egyptiläinen erikoispitkäkuituinen Giza 45 tai Sea Island. Seuraavaksi tulevat amerikkalaiset laadut nimeltään Pima tai Supima. Parhaimpia kankaita kudotaan langoista, joissa on kaksi tai jopa kolme säiettä. Niitä kutsutaan kaksois- tai kolmoskierteisiksi – englanniksi 2-ply, 3-ply. Yleensä kankaan pystysuunnassa ja vaakasuunnassa olevat langat ovat samaa laatua (jotkin sidokset vaativat eri paksuisia lankoja pysty- ja vaakasuunnassa). Tällaiset kankaat kestävät kulutusta huomattavasti muita paitakankaita paremmin.

 Luxury Shirting Fabrics

Easy-care tai Non-iron Haluat ehkä, että kauluspaitasi on mahdollisimman helppohoitoinen ja mietit Easy-care tai Non-Iron vaihtoehtoja. Molemmissa vaihtoehdoissa piilee silti enemmän uhkaa kuin mahdollisuutta. Easy-care kankaissa on yleensä puuvillan lisäksi myös polyesteriä. Polyesteriä sisältäviä kankaita pidetään vähemmän laadukkaina, koska tekokuitu on osoitus kudontalankojen heikommasta laadusta. Sellaisten kankaiden kudonnassa käytetään yleensä lyhyitä puuvillakuituja. Seurauksena kangas repeytyy käytössä helpommin, tai kuluu nopeasti puhki. Non-Iron kankaita käsitellään sileiksi kemikaaleilla, jotka ovat haitallisia terveydelle (sisältää formaldehydiä). Kemiallisen käsittelyn jälkeen kankaan pinta ei enää näytä kovin edustavalta, ja saattaa näyttää suorastaan halvalta. Non-Iron menetelmä ei ole pesunkestävä, vaan paitaa pestessä kemikaalit peseytyvät pois, ja kankaan laatu heikkene jokaisella pesukerralla. Kaulukset Laadukas kaulus on laadukkaan kauluspaidan selkeä merkki. Kun valitset uuden paidan, kiinnitä erityistä huomiota kaulukseen – sen ympärysmitan pitää olla juuri sopiva sinulle, kauluksen muodon pitää korostaa kasvojesi piirteitä ja sopia takkisi kaulukseen. Kauluksista yleisin on Windsor-niminen muoto. Se sopii hienosti useimmille kasvoille ja solmiolle.

 Windsor Collar

Vältä kauluksia, joiden kulmat ovat liian lähellä tai liian kaukana toisistaan. Pyöristetyt kulmat kauluksissa eivät sovi kaikkiin tilanteisiin! Kontrastivärinen kaulus business-kauluspaidassa voi olla ainoastaan valkoinen, jos paita on esimerkiksi vaalean sininen. Kauluksen kaulurissa olevien nappien määrä on myös tärkeä. Yksi nappi yleensä riittää. Kahta tai useampaa nappia suosittelen erikoistilanteissa, esimerkiksi esiintyville artisteille tai juhlapaitaan.

Lue lisää kauluksista täältä: Kaulukset

 Collar with Three Buttons

Kalvosimet Kalvosimien ja kauluksen pitää puhua samaa muotokieltä – niin kulmien muodoissa kuin leveydessäkin. Mikäli kauluspaidassasi on leveä kaulus, kalvosimet voivat olla leveät ja kapeaan kaulukseen yhdistetään kapeammat kalvosimet.

 Pair of cuffs

Kalvosinnapit ovat näyttäviä ja saavat koko asun vaikuttamaan juhlalliselta. Päätä itse – mitä viestiä haluat antaa vastapuolelle. Napit Business-kauluspaidan napit ovat sävy-sävyyn paidan kanssa tai ne voivat olla helmiäistä. Hyvää laatu vaatii, että napin alle jää tilaa, eli se on ommeltu pitkällä langalla ja alle jää ”kaula”. Tällä tavalla kiinnitetty nappi pysyy paremmin paidassa, ja paitaa on huomattavasti helpompi napittaa.

 Pearl Buttons on the Shirt

Laadukkaat napit ovat suhteellisen paksuja, joka myös edesauttaa paidan vaivatonta napittamista. Lisää laadukkaan paidan tunnusmerkeistä löytyy aikaisemmasta artikkelista: Laadukkaan paidan tunnusmerkit. Tervetuloa ilmaiseen konsultaatioon, kun tarvitset laadukkaan ja hyvin istuvan kauluspaidan! Tuliko sinulla kysymyksiä mieleen? Ota yhteyttäniin suunnitellaan yhdessä sinulle hyvin istuva kauluspaita: Julia Dunajeva

Julia Dunajeva

Galleria – miehelle

Galleria – Naisille

ota yhteyttä

    Tämä sivusto käyttää Google reCAPTCHA -suojausta, Googlen yksityisyydensuoja- ja käyttöehtojen mukaisesti.