Menu

Räätälin Werstas

Ajanvaraus

Etusivu

Puvut ja paidat

naisille

blogi

julia dunajeva

mittatilausvaate

galleria

Laadukkaan paidan tunnusmerkit

touko 26, 2020

Usein vaatteiden tuottajajätit säästävät materiaaleissa kaiken mahdollisen tuotantokustannusten vähentämiseksi – mikä ei voi olla vaikuttamatta tuotteen laatuun.

Siksi on niin tärkeää oppia tunnistamaan todella korkealaatuinen tuote. Ymmärtämään, että panostamalla laatuun saat vaatteen, joka palvelee sinua pitkään, tuntuu hyvälle päällä ja säästää luontoa.

Helpoin tapa on tulla Räätälin Werstaaseen ja tilata makusi ja mieltymyksesi mukainen paita. Näin varmistat, että saat oikeata vastinetta rahoillesi. Räätälin Werstas ei ole vain ompelimo tai kauppa, vaan se on tavaramerkki ja laadun takaaja. Tiedämme kaiken paidoista!

Miten erottaa todella laadukas paita, mitkä kriteerit kertovat tuotteen todellisesta laadusta, ja kuinka voit päättää sopiiko se sinulle?

”Jumala on yksityiskohdissa”, mutta myös: ”Paholainen on yksityiskohdissa”

Laadun käsite on melko subjektiivinen. Määrittelemme laadun seuraavasti: usein hyvälaatuinen tuote eroaahuonommasta materiaalivalintojen lisäksi viimeistelyn yksityiskohdissa.

Nämä tärkeät yksityiskohdat helpottavat käyttöä ja miellyttävät silmää. Hyvin istuva vaate vastaa käyttäjän vartalomuotoja, se ei vaikeuta liikkuvuutta, eikä vetäydy ryppyihin. Tämän kaiken ohella se on valmistettu ja käsitelty niin, että vaatteesta tulee erottamaton osa kantajaansa.

1.KANGAS

Korkealaatuisia paitoja tehdään luonnonkuiduista: puuvillasta tai sekoitekankaista (puuvilla+pellava, puuvilla+lyocel, puuvilla+silkki). Kesäkauden paidat tehdään 100% pellavasta, joskus jopa silkistä.

Laadukkaan paidan kangas tuntuu pehmeältä ja samalla kestävältä. Parhaassa tapauksessa kankaan langoissa on kaksois- tai jopa kolmoiskierre (eng. 2-ply, 3-ply), joka tekee siitä paljon kestävämmän. Sellaisia kankaita ei juuri koskaan käytetä massatuotannossa, mutta mittatilauksessa sen saa aina halutessaan.

Luonnonkuidut imevät helposti nestettä, kuten hikeä, ja läpäisevät ilmaa. Tämän vuoksi ne tuntuvat iholla miellyttävältä ja ovat hygieenisiä. Näissä paidoissa hikoilet vähemmän ja olosi on mukavampi ja itsevarmempi.

Polyesteria sisältäviä kankaita pidetään vähemmän laadukkaina, koska tekokuitu on osoitus kudontalankojen heikommasta laadusta. Sellaisten kankaiden kudonnassa käytetään lyhyitä puuvillakuituja = langat ovat halpoja ja heikkoja. Seurauksena kangas repeytyy helposti käytössä tai kuluu nopeasti puhki.

Tämä koskee myös easy-care-tuotteita. Useimmat niistä sisältävät polyesteriä tai ovat käsiteltyjä kemikaaleilla, joista on haittaa terveydelle ja luonnolle.

Vastuullinen valmistaja ilmoittaa kankaan sisällöstä tuoteselostelapussa. Jos kyseistä lappua ei ole, tuotteen alkuperää ei voi jäljittää. Sellaista tuotetta ei kannattaa ostaa.

Vinkki I: tutki paidan kangasta koskettamalla, purista sitä kädessäsi ja kokeile, miltä se tuntuu. Tuntuuko hyvältä, lämpimältä, pehmeältä?

Vinkki II: Laita kangas poskeasi vasten. Vaikuttaako se kovalta tai pisteleekö se? Mikäli näin, todennäköisesti tuntuu aina epämukavalta, kun tämä paita on päälläsi. Valitse parempi vaihtoehto ?

2.KANKAAN KUVION KOHDISTUS

Tämä koskee lähinnä ruutu- tai raitakankaita. Kuvioita kohdistetaan vain oikeasti laadukkaissa tuotteissa. Kuvion tarkka kohdistaminen paidan eri osissa on melko haasteellinen tehtävä, joka vaatii erikoissuunnittelua leikkuussa.

Näistä kohdista kuvion pitää jatkua katkeamatta:

  • Rintataskun ja etukappaleen kuvioiden pitää jatkua pituus- ja leveyssuuntaan samassa linjassa, muuten paita näyttää yksinkertaisesti rumalta.
  • Sivusauman kohdalta etu- ja takakappaleen kuvio
  • Hiha-kaarroke (hartiapala)-hiha, varsinkin jos kuvio on selkeä ja kontrastinen.
  • Hihanhalkion pala.
  • Kaarrokkeen ja etukappaleen kuvioissa kohdistusta on harvoin, koska ne on leikattu eri suuntiin. Usein löytyy vain osittainen kohdistus.
  • Kaarroke-takakappale, jos kuvio on mahdollista kohdistaa.

3. TIKIT

Kun paidan kangas on tutkittu, katso myös sen saumoja.

Laadukkaassa paidassa tikin tiheys on melko suuri. Tämä kertoo siitä, että saumat kestävät pitkään. Luksuspaidoissa voi olla jopa 8 tikkiä 1cm kohden. Mikäli tikkejä on alle 3/cm, laatu on välttävä.

Sivusaumassa ja hihojen saumassa voi olla yksi tai kaksi tikkiä ulkopuolella – tämä kertoo paidan tekotavasta. Mikäli tuotteen ulkopuolelta näkyy vain yksi tikkirivi – paita on käsin tehty. Kaksi rinnakkaista tikkiriviä, joiden sisäpuolelta on ketjuommel = tehdasversio. Jos paidan sisäpuolella olevat saumat ovat huoliteltu yliluotosaumalla, ota vastaan myötätuntoni, tämä ei ole ollenkaan mitä tarvitset.

4. LEIKKAUS JA MITOITUS

Paidan koon pitää olla sopiva juuri sinulle. Todellisuudessa jopa merkkituotteet eivät sovi kaikille, vaan ainoastaan tietyn tyyppiselle vartalolle.

Paidan osien tasapaino muuttuu asiakkaan yksilöllisen ryhdin mukaan: elämäntavat, työ, urheiluharrastukset, genetiikka – kaikki ne vaikuttavat ryhtiin.

Toisilla selkä on suorempi kuin toisilla, vatsa voi olla litteä tai pyöreä, olan ja kaulan asento. Nekin määräävät paidan tasapainoa siinäkin tapauksessa, kun eri henkilöiden mitat ovat samat.

Tämän vuoksi on erittäin tärkeätä, että paita on tehty omilla mitoilla. Vain siinä tapauksessa voidaan luottaa, että siitä tulee sinun ”luotettusi” arjessa ja juhlissa ?

5. NAPIT

Ykkösvaatimus: nappien pitää sointua paidan väriin ja tyyliin.

Laadukkaan paidan nappien alla on noin 2 mm tila. Nappi on ommeltu siten, että langat sen alla muodostavat niin sanotun ”kaulan”. Kaulan ympärille on vedetty toinen lanka – ns. ”halaus”. Tällöin nappeja on helppo käyttää ja ne eivät irtoa.

Mikäli paidan kauluksen kulmissa on nappeja (button down-kaulus), ne ovat kooltaan pienemmät kuin paidan edessä olevat napit. Niin ikään pienemmät napit löytyvät hihan halkiossa rannekkeen yläpuolella.

Kalleimmissa paidoissa, joiden hinnat hipovat yli 500 € / kpl, napit on valmistettu luonnon helmiäisestä ja niiden paksuus on noin 3 mm. Helmiäisnappien sävyt vaihtelee erittäin vaaleasta tummanharmaan.

6. HARTIAPALA ELI KAARROKE

Kun tavoittelet täydellistä istuvuutta paidassa, niin kaarrokkeella on käytännöllinen merkitys: sen avulla on helppoa saada paitaan tarvittava tasapaino ja huomioida olkapäiden epäsymmetriaa – ne eivät ole juuri koskaan täysin symmetrisiä.

7. HIHAT

Tavallisesti hihan sauma ja paidan sivusauma muodostavat pitkän yhtenäisen sauman. Tämä pätee teollisesti valmistetun paidan valmistukseen, jossa tähdätään mahdollisimman nopeaan ompeluun.

Taitava räätäli ompelee ne erikseen ja kiinnittää hihan kädentielle paidanteon viimeisessä vaiheessa. Näin kainaloon muodostuu kulma ja paita on mukavampi käytössä.

8. TASKUT

Huippuluokan merkkipaidassa ei ole välttämättä yhtään taskua. Mittatilaustyönä tehtyyn paitaan voit pyytää tarvittaessa taskun taikka toisenkin juuri kuten haluat.

9. KAULUS

Laatupaidan kovikkeet on kiinnitetty erikoislaitteella. Tämä takaa, että pesun jälkeen kaulukseen ja kalvosimiin ei tule ns. kuplia – liima ei irtoa.

Käsintehdyn paidan kaulukseen voidaan kiinnittää myös liimattomia kovikkeita. Se on merkki erikoistilauksesta tehdystä tuotteesta.

Tumman puvun kanssa puettavan paidan, ns. pukupaidan, kauluksen kulmat vahvistetaan kaulustikuilla.

10. HELMAN KIILA

Mikäli paitasi sivusaumat päättyvät kiilaan, on se yleensä lupaava merkki.

Tutki paitasi helmaa. Kiila on kolmion, neliön tai viisikulmion muotoinen pala sivusauman päädyssä. Kiila voidaan tehdä paidan kankaasta tai se voi olla eri kangasta – yksivärinen tai kirjava. Usein se kiinnitetään käsin.

11. NAPINLÄVET

Laadukkaan paidan napinläveistä ei tule lankoja ulos. Parhaassa tapauksessa napinreijän reunat huolitellaan sen leikkaamisen jälkeen. Tämä antaa taatusti viimeistellyn lopputuloksen.

Tässä tärkeimmät laatupaidasta. Nyt tiedät kun tiedät kuinka erottaa sen kaikista muista tuotteista. Odotamme sinua Räätälin Werstaassa, jotta voit tilata ja hankkia juuri sellaisen – erinomaisen paidan, korkealaatuisesta Räätälin Werstas -brändistä.

Julia Dunajeva

Julia Dunajeva

Galleria – miehelle

Galleria – Naisille

ota yhteyttä

    Tämä sivusto käyttää Google reCAPTCHA -suojausta, Googlen yksityisyydensuoja- ja käyttöehtojen mukaisesti.