Menu

Räätälin Werstas

Ajanvaraus

Etusivu

Puvut ja paidat

naisille

blogi

julia dunajeva

mittatilausvaate

galleria

Miten saat jopa elinikäisen ja aina laadukkaan kauluspaidan?

joulu 1, 2021

Osta kolme, maksa kaksi! Joulun alla useat vaatekaupat tarjoavat asiakkailleen muun muassa kauluspaitoja hyvin edullisin hintoihin. Hinta houkuttelee ostamaan useita tuotteita kerrallaan. Siis kaappi täyttyy tavarasta, rahaa menee, mutta silti hyvin sopivaa kauluspaitaa ei löydykään kaapista

Miten voimme kuluttaa järkevämmin ja samalla säästää? Miksi kannattaa kyseenalaistaa liian pieniä hintoja?

Laadukas kauluspaita ehkä maksaa ensi alkuun enemmän, mutta palvelee sinua pitempään. Ja tulee näin halvemmaksi. Se kun kestää vuosia ja vuosia.

Kauluspaidan kestoikään vaikuttavat seikat Kankaan laatu!

Kauluspaita, joka on tehty laadukkaasta kankaasta, palvelee jopa kymmenen kertaa pitempään kuin vähemmän laadukkaasta kankaasta tehty. Viime vuosisadan lopulla alkoi yleinen tuotannon kiihdyttäminen. Tuotteita tehtiin aina vaan enemmän ja yhä lyhyemmässä ajassa. Kankaankudonnassa ohuet langat eivät kuitenkaan kestä liian nopeata kudontaa ja laatu heikentyy. Tämän seurauksena valmis tuote ei kestä kauaa kulutusta ja pesua.

Newyorkilainen paitaräätäli Alexander S. Kabbaz kertoo tästä artikkelissään A Discourse on Shirt Fabrics:

”Voin näyttää teille paidan 1980-luvulta, joka on kestänyt yli 200 pesua. Samaan aikaan nopean tuotannon menetelmällä tehty paita voidaan heittää roskiin jo 25 pesun jälkeen.”

(I can show you a 2×2 170’s shirt made in the mid-1980’s and laundered more than 200 times which is perfectly serviceable while a new shirt made of high-speed woven fabric is ready for the trash bucket after 25 washes.) 

Eli laadukas kangas tehdään niin sanotusti riittävän hitaasti laadukkaista langoista. Lankojen laadusta kertovat esimerkiksi nimikkeet Pima/Supima, Giza 45 tai Sea Island ja 2 ply tai 3 ply. Näistä enemmän tietoa saa artikkelissani Laadukkaan paidan tunnusmerkit.

Myös kankaan alkuperämaa on laadun merkki. Italiassa ja Sveitsissä tehdään edelleenkin laadukkaimmat paitakankaat.

Tekotapa/Saumojen laatu vaikuttaa kauluspaidan kulutuskestävyyteen

”Hikipajassa” ei kiinnitetään huomiota lankojen laatuun tai neulojen terävyyteen. Ompelusta tehdään mahdollisimman nopeaa – saumojen laadusta tingitään ompelemalla kaikki saumat yhdellä koneella. Sitä käyttää usein kouluttamaton henkilö. Laadukkaat tuotteet syntyvät taas tehtaassa, jossa on laadukas laitteisto ja koulutettu henkilökunta.

Kauluspaita koostuu noin 17 palasesta (riippuen mallista), joista 8 palaa tuetaan tukikankaalla. Paitojen tukikangas on erityisen paksu, tiivis ja siinä on tiheästi liimapisteitä. Sen kiinnittämiseen tarvitaan erityisen tehokas liimaprässi, jossa on korkea lämpötila ja puristusvoima. Mikäli nämä vaatimukset eivät täyty, kalvosimissa ja kauluksessa olevat liimakankaat irtoavat pesussa ja niiden pintaan tulee kuplia. Eli paidasta tulee epäsiistin näköinen eikä sellaista enää kehtaa käyttää.

Paidan pesu/huolto

Tuotteen kestoikään vaikuttaa myös, kuinka se pestään, kuivatetaan, silitetään ja säilytetään. Väärin huollettuna kauluspaidan elinkaari lyhenee huomattavasti. Jokaisen tuotteen sisällä on huolto-ohje, joka kertoo oikeista pesu- ja silityslämpötiloista.

Paitojen kuivaamista kuivausrummussa ei suositella, koska liiallinen lämpö voi kuivattaa liikaa ja hakkaaminen vahingoittaa kankaan kuituja. Parhaan pesutuloksen saa, kun vie paidan pesulaan. Tämä säästää aikaasi, vaivaasi ja pidentää paitasi elinkaarta.

Laatupaidan hankinta on siis järkevää ja kukkaroystävällistä kuluttamista. Sekä myös ympäristöystävällistä 🙂

Julia Dunajeva

Julia Dunajeva

Galleria – miehelle

Galleria – Naisille

ota yhteyttä

    Tämä sivusto käyttää Google reCAPTCHA -suojausta, Googlen yksityisyydensuoja- ja käyttöehtojen mukaisesti.