Näin on sanonut Anita Roddick, The Body Shop-yhtiön perustaja.
Kerron sinulle, miksi juuri tämä kuuluu lempilauseisiini.
Meitä on opetettu, että säästäminen kannattaa – itsemme ja yhteiskuntamme vuoksi.
Säästämme vettä, kun ammeen sijaan käymme suihkussa.
Säästämme fossiilisia polttoaineita ostaessamme nykyaikaisia autoja, jotka kuluttavat vähemmän bensiiniä tai toimivat sähköllä.
Säästämme luontoa, kun valitsemme ruoaksi luomua.
Entä säästämmekö vaatteiden valinnoilla? Mitä tapahtuu, kun ostamme halpatuotannon asuja?
Yli puolet kaikista vaatteista on valmistettu puuvillasta. Yleisin puuvillavaate on t-paita. Montako t-paitaa löytyy kaapistasi? Tiesitkö, että yhden t-paidan tuottamiseen tarvitaan jopa 2700 litraa vettä? Tämä riittäisi juomavedeksi 900 päiväksi yhdelle henkilölle.
Puuvillan teollinen tuotanto on johtanut ympäristökatastrofeihin. Suurin niistä on Araljärven kuivuminen Kazakstanissa. Maassa on vakava terveyskriisi, koska entisen järven pohja on nykyään aavikko, jonka pölyssä on suuria pitoisuuksia myrkyllisiä torjunta-aineita puuvillan plantaaseilta.
Toinen suuri tekijä on polyesteri. Pikamuodin myötä sen tuotanto on kasvanut yli kolmenkertaiseksi. Polyesteri valmistetaan fossiilisista polttoaineista, raakaöljystä. Se ei maadu ja mikrohiukkaset pääsevät pesuveden mukaan vesistöön.
Polyesteri ei läpäise ilmaa, siis ei hengitä. Siitä tehdyissä vaatteissa me hikoilemme huomattavasti enemmän. Lisäksi sen tuotanto on runsaasti energiaa kuluttava.
Suuri osa vaatteista valmistetaan Kiinassa (yli 40% maapallon kaikista vaatteista). Kiina tuottaa ison osan energiastaan hiilellä. Siellä vaatteiden ja kenkien valmistuksessa käytetään paljon luonnolle ja terveydelle haitallisia myrkkyjä joka tuotantovaiheessa. Tehtaat laskevat jätevetensä suoraan luontoon.
Monet isot vaatemerkit eivät piittaa tuotantomaiden ympäristöstä tai ihmisistä ja tarjoavat yhä halvempia vaatteita. Tilanteesta syntyy myrkyllisten aineiden aikapommi.
Vaateteollisuuden ympäristöhaitat ovat toiseksi suurin hiili- ja öljyteollisuuden jälkeen. Maapallon joka kuudes henkilö työskentelee alalla. 80% heistä ovat naisia, joiden palkka ei riitä elämiseen.
Olisiko nyt sopiva hetki ottaa tilanne haltuumme ja ruveta vaikuttamaan?
Eli, jos luulet olevasi liian pieni tekemään vaikutusta, yritä mennä nukkumaan itikan kanssa
Voimme tehdä oikeita ostospäätöksiä eli kantaa oman kortemme kekoon.
Yksinkertaisilla teoilla tilanteeseen saadaan muutosta aikaan:
1) Katso missä ja mistä vaate on tehty.
2) Tutki saumoja tarkkaan! Pikamuodin tuotteissa saumavarat ovat usein niin olemattomat, että ne hajoavat nopeasti.
3) Mieti, kuinka monta kertaa haluat pitää vaatteen päällä. Tavoitteena on, että vaate pidetään noin 30 kertaa, joka ei juuri onnistu pikamuodin kanssa.
4) Kysy rohkeasti myyjältä vaatteen tuotantotavoista. Sinun täytyy tietää mihin rahasi menee! Vastuullinen valmistaja antaa mielellään tietoa. Vastuuton ei tai ei edes tiedä.
5) Mieti, paljonko vaate maksaa yhtä käyttökertaa kohden. Pikamuoti voikin tulla kalliiksi. Valitse vaatteet, joilla on pitkä käyttöikä.
Julia Dunajeva