Menu

Räätälin Werstas

Ajanvaraus

Etusivu

Puvut ja paidat

naisille

blogi

julia dunajeva

mittatilausvaate

galleria

Miesten paitojen syntyhistoria

syys 30, 2020

Miesten paita, sellaisena kuin me sen tunnemme, on saanut tutun ulkomuodon vasta muutama vuosikymmen sitten. Mutta vaatekappaleena paita on ollut olemassa jo vuosisatojen ajan.

Maasta tai mantereesta riippuen myös sen käyttötarkoituksessa oli merkittäviä eroja. Esimerkiksi maya-intiaanit tekivät paitoja hampun ruohosta, ja ylipapit ovat käyttäneet niitä hedelmällisyyden jumalien kiittämis-rituaaleissa. Nämä paidat olivat hieman pidempiä kuin nykyiset, ja nappien sijasta käytettiin solmimisnauhoja.

Samoihin aikoihin Ranskassa käytettiin täsmälleen saman tyyppisiä paitoja, mutta ne oli tehty pellavasta ja tarkoitettu nukkumiseen – tämä oli nykypäivän miesten pyjaman prototyyppi.

Jokaisella kansalla oli oma paitamallinsa ja kullakin kansalla oma erityinen tarkoitus paidan käytölle.

Tavallaan se oli jokaisen mentaliteetin ilmentymä: yhdet käyttivät paitoja töihin, koska olivat ahkeria, toiset käyttivät uskonnollisiin menoihin, kolmannet hakivat paidan avulla mukavuutta ja ylellisyyttä. Joillakin kansoilla oli tarve suojautua korkealla ruoholla kuhisevilta hyönteisiltä, toisilla – polttavalta auringolta kalastuksen aikana. Mutta aina se oli yksi ja sama paita.

Missä vaiheessa paita on saanut tutun näköisen ulkomuotonsa?

Muinainen maailma ja keskiaika: alkuperä

Roomalaiset tunikat olivat lähinnä nykyaikaisia paitoja, koska ne oli tehty puettavaksi, ommeltu pellavakankaasta tai hienosta villasta ja niitä puettiin togojen alle. Jopa jatkuvasti kulkevat barbaariheimot tekivät paitoja. Ne oli tehty karkeista raaka-aineista.

Keskiajan ritarit käyttivät pellavapaitoja panssarin alla alusvaatteina. Kuninkaalliset ja ylemmän luokan herrasväki käytti hienosta puuvillasta ja pellavasta tehtyjä paitoja. Silkkipaitoja pidettiin erityisen hienostuneina. Tuolloin paitaa ei pidetty julkisesti ilman päällysvaatteita. Ja ilmeisesti ainoa paikka, jossa pystyi näkemään miehen pelkässä paidassa, oli julkinen teloitus.

Renessanssi: kankaiden hienostuneisuus ja pitsien runsaus

Tänä aikakautena vaatteet ovat kokeneet suuria muutoksia osana isompaa kulttuurimuutosta. 1300-luvulla opittiin uusia kankaiden käsittelytapoja, ja paidat alettiin tehdä hienoimmasta lumivalkoisesta pellavasta ja koristella nauhoilla ja kirjonnalla. Tällaisiin paitoihin oli varaa vain rikkailla ihmisillä. Ja koska paidat puettiin takin alle, muotiin tulivat takit, joissa oli lukuisia aukkoja esim. hihoissa. Näistä näkyivät paidan hienot yksityiskohdat.

Tavallinen renki ei käyttänyt päällysvaatteita, joten ei ollut mahdollisuutta käyttää hienoa paitaakaan.

1500-luvulla italialaiset käsityöläiset oppivat kutomaan pitsiä, josta tuli heti välttämätön rehevissä kauluksissa ja mansetissa aatelisten paidoissa. Paidoista tuli vielä kalliimpia ja ylellisempiä, ne olivat arvokkaita, ja niitä jopa annettiin perinnöksi.

Rauhallisen ylellisyyden aika

1700-luvulta lähtien renessanssin ja barokin koristeiden runsaus on vähitellen vaihtunut klassisismin seesteisyyteen. 1700-luvun lopulla paidassa on jo englantilaisittain käytännöllisiä piirteitä. Pystykaulus, jossa on taivutetut kulmat, ajoi röyhelöitä pois tieltään. Yksinkertaisuudesta ja seesteisyydestä huolimatta paitaan oli edelleen varaa vain yläluokan edustajilla. Esimerkiksi työskenteleminen sen ajan paidassa oli mahdotonta, ja sen tekoon ja hoitoon meni paljon rahaa.

1800 – 1900-luku: klassisista muodoista erilaisiin tyyleihin

1860-luvulla Amerikassa ryhdyttiin ensimmäistä kertaa paitojen sarjatuotantoon. Niitä alettiin valmistaa standardikokoisina. Tämä oli todellinen vallankumous, jonka ansiosta paita on siirtynyt ylellisyyden tunnuksesta vaatteeksi.

Tuolloin Brown, Davis & Co suunnittelivat ns. ”amerikkalaisen paidan”, jota ei enää puettu pään kautta, vaan napitettiin edestä. Pystykaulukset korvattiin vähitellen pehmeillä käännettävillä kauluksilla.

Samoihin aikoihin käyttöön tuli kaksi käsitettä: valkoiset kaulukset (henkistä työtä tai palvelualaa harjoittavilla henkilöillä) ja siniset kaulukset (työväenluokan edustajilla). Kaulus oli myös statuksen symboli. Esimerkiksi Walesin prinssi Edward on suosinut univormusta lainattuja pystykauluksia. Korkea kaulus on pakottanut kantajaa pitämään kaulaa suorassa ja pään korkealla ja katsomaan muita ylimielisesti alas

Miesten paita symboloi tuolloin myös rehtiä ja selkeätä maskuliinisuutta. Liiallisia koristeita alettiin pitämään ”epämiehekkäinä”. Vakavasti otettavan herrasmiehen piti näyttää siistiltä ja huolitellulta.

Kauluksien siisteydellä on ollut sen verran paljon merkitystä, että niistä tehtiin myös irtoversioita. Paita oli arvokas, ja sen huolto myös maksoi. Tämän vuoksi päästiin helpommalla vaihtamalla kaulukset.

Esimerkiksi hyvin kalanmyynnillä toimeen tulevat norjalaiset Bergenissä saattoivat lähettää omia paitoja Lontoon pesuloihin, koska siellä osattiin kaikista parhaiten prässätä ja tärkätä kauluksia (tekemään niitä kovemmiksi).

Noilta ajoilta ei enää tapahtunut merkittäviä muutoksia miesten liike-elämän pukeutumisessa. Miesten vaatetus perustuu edelleenkin samoihin pääpiirteisiin: siisteys, huolellisuus, linjojen selkeys.

Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet kaavoituksessa ja vaatteiden työtavoissa. Perinteiseen pukuun ja paitoihin on tullut eri sävyjen kirjo.

Kuten voimme päätellä, miesten paidalla on aina ollut kaksi erityistä piirrettä:

* paitaa pidettiin niin pitkään alusvaatteena, että joissakin tapauksissa entiset käyttötavat estävät edelleenkin miestä riisumasta takkiansa muiden läsnäollessa kysymättä lupaa

* korkealaatuisesta kankaasta valmistettu arvokas paita on aina ollut merkki omistajansa korkeasta asemasta.

Paitojen tulee olla käytännöllisiä, mukavia käytössä ja tyylikkäitä. Tyylikäs paita korostaa koko puvun arvokkuutta.

Laadukkaat puvunpaidat kuuluvat vaatekaappiin sellaiselle miehelle, joka arvostaa aikaansa ja sosiaalista asemaansa. Hän tietää, että ulkonäöllä on merkitystä muun muassa työsuorituksessa. Sopiva ja tyylikäs puku korostaa persoonaa ja lisää itsevarmuutta.

Laadukas kauluspaita on ulkopuolelta sileä ja tiivis, sisältä pehmeä ja mukavan tuntuinen. Se vastaa kantajansa kokoa kaikin puolin, korostaa hänen tyyliänsä ja tuntuu mukavalle joka liikkeessä.

Nykyaikana miesten kauluspaita sopii hyvin rentoon ja huolitteluun pukeutumiseen.  Laadukkaasta kankaasta tehtynä sitä voidaan soveltaa vaivatta erilaisiin pukeutumisen tyyleihin.

Kooltaan ja tyyliltään täysin sopivaa paitaa on kuitenkin vaikeata löytää kaupoista. Tämän vuoksi räätälit tekevät työtään ja auttavat asiakkaita ratkaisemaan tämän pulman.

Jos haluat monipuolistaa vaatekaappiasi, ota yhteyttä Räätälin Werstaaseen. Me tiedämme kaiken miesten paidoista ja pystymme varmasti täyttämään toiveesi!

Julia Dunajeva

Julia Dunajeva

Galleria – miehelle

Galleria – Naisille

ota yhteyttä

    Tämä sivusto käyttää Google reCAPTCHA -suojausta, Googlen yksityisyydensuoja- ja käyttöehtojen mukaisesti.