Menu

Räätälin Werstas

Ajanvaraus

Etusivu

Puvut ja paidat

naisille

blogi

julia dunajeva

mittatilausvaate

galleria

Jos haluat tehdä jotain hienoa yhtenä kauniina päivänä, muista: tämä kaunis päivä on tänään

elo 24, 2020

Tutkimuksien mukaan suomalaiset heittävät vuosittain pois 70 miljoonaa kiloa tekstiiliä. Tämä tekee 14 kiloa per Suomen asukas. Yhden pukineen paino on keskimäärin 200 grammaa. Tämä tarkoittaa, että jokainen meistä heittää pois noin 70 kpl vaatetta (tai muita tekstiilejä) vuodessa. Tavaroiden muodossa heitämme roskiin omat rahamme.

Miksi näin tapahtuu? Mitä jokainen meistä voi tehdä tilanteen korjaamiseksi? Muun muassa näihin kysymyskiin yritän vastata tässä artikkelissä.

Muoti- ja vaateteollisuus tavoittelee yleensä mahdollisimman suuria voittoja mahdollisimman pienillä panostuksilla. Lopputuloksena saamme kauppoihin keskivertovaatteita keskivertovartalolle ja keskivertokäyttöön.

Sopiiko tämä vaate minulle vs. sovinko minä tähän vaatteeseen?

Tähän dilemmaan törmäämme kauppojen sovituskopeissa. Suurin osa kaupan vaatteista sopii täysin vain harvalle. Ne saattavat kiristää käsivarsilta, rintakehästä tai lantiosta. Ne voivat olla liian löysiä tai kireitä vyötäröstä jne. Yritämme saada nämä vaatteet jotenkin sopimaan päällemme: ”Sovinko minä tähän sisään”- ajatus aiheuttaa paineita.

Räätälöimällä vaatetuksemme käännämme tilanteen toisin päin: oma personallisuus tulee esiin, omine väreineen, muotoineen, mittoineen. Sijoittamalla laatuun saamme persoonallisen ja toimivan vaatekaapin, jonka asuja voit yhdistää monipuolisesti, ja olet aina oikein pukeutunut sopivasti ja oikealla tavalla kuhunkin hetkeen ja tilanteeseen parhaiten istuvalla tavalla.

Mitoitus

Olemme eri pituisia ja painoisia. Kehomme muodot ovat yksilöllisiä. Asusteiden käyttötavat saattavat edellyttää räätälöityjä ratkaisuja. Kohdalleen mitoitetut asusteet takaavat viihtyvyyden ja sopivuuden omaan kehoomme. Miksi et valitsisi juuri sinulle täydellisesti sopivia vaatteita.

Persoonallisuus

Jokainen ihminen on persoona. Luonteemme, ajatustapamme ja käyttäytymisemme vaihtelevat. Eikö tämän pitäisi heijastua myös pukeutumisessa? Näin korostamme myönteisellä tavalla myös itseämme ja omaa minäämme. Räätälöity ja valittu vaatetus on näin käyntikorttimme ja persoonallisuutemme vahvistaja.

Yksilöllisyys

Jokainen ihminen on yksilö ja jokaisella on siis omat tarpeensa. Jotkut haluavat erottua joukosta, jotkut taas kulkea muodin mukaan. Meillä voi olla erilaisia tarpeita eri tilanteisiin ja tapahtumiin. Räätälöity vaate antaa mahdollisuuden kulkea juuri sellaisena kuin haluat omien tarpeittesi ja mieltymyksiesi pohjalta.

Trendit.

Muotiteollisuus opettaa meille, että ilmaisemme itseämme, jos seuraamme trendejä. Mutta näin meistä tulee pikemminkin osa isompaa kasvotonta joukkoa kuin oman itsemme ilmaisijoita. Puemme päällemme paitoja ja pukuja, joita on tehty miljoonia kappaleita.

Teetetty vaate on aina yksilöllinen. Se tehdään tarkalleen sinun henkilökohtaiset mittasi ja mieltymyksesi huomioon ottaen. Tämän tärkeys korostuu, kun kyseessä on erityisherkkä tai tunteva ihminen, jonka vaatteet ja niiden värit voivat vaikuttaa välittömästi mielialaan.

Mahdollisuudet.

Euroopassa tehdään korkeatasoisia kankaita. Tilaamalla niitä suoraan valmistajalta meillä on mahdollisuus valita laadultaan parhaimmat: tuntuu hyvälle päällä, kestää pitkään käytössä, on ekiloginen. Ja juuri sen värisenä kuin itse haluaa tai tarvitsee.

Tämän hetkisen tilanteen mukaan tekstiiliteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin hiiliteollisuuden jälkeen. Jos kulutustottumuksissamme ei tapahdu muutoksia, myöhemmin saatamme törmätä hyvin ikäviin ilmasto-ongelmiin.  Nyt jos koskaan meidän on otettava tilanne haltuumme. Georg Lukácsin sanoin ”Jos haluat tehdä jotain hienoa yhtenä kauniina päivänä, muista: tämä kaunis päivä on tänään”. 🙂

Julia Dunajeva

Julia Dunajeva

Galleria – miehelle

Galleria – Naisille

ota yhteyttä

    Tämä sivusto käyttää Google reCAPTCHA -suojausta, Googlen yksityisyydensuoja- ja käyttöehtojen mukaisesti.